Kako postati Zero Waste majstor u svojoj kuhinji
Blagdansko je vrijeme vrijeme darivanja i obilja, kada se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića. Nažalost, rijetko kada pojedemo sve što
smo kupili i pripremili. Istraživanja pokazuju da oko 53 %, a prema nekim
studijama čak i 70 % ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima. Stoga je
Ministarstvo poljoprivrede
objavilo nekoliko važnih savjeta
kako bi tijekom predstojećih blagdana smanjili otpad od hrane u svom
kućanstvu.
1. Planirajte kupovinu namirnica
Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego što krenete u kupovinu,
provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje
su vam potrebne.
2. Kupujte razumno, bez stvaranja zaliha koje vam nisu
potrebne
Skloni smo promijeniti svoje mišljenje o potrebama za hranom ako vidimo
promocije i popuste. To utječe da kupujemo i hranu koja nam nije nužna ili da
kupujemo veću količinu od one koja nam je zaista potrebna.
3. Razlikujte označavanje roka trajanja hrane ('najbolje upotrijebiti
do' i 'upotrijebiti do' datum)
'Najbolje upotrijebiti do' datum tzv. je 'datum
kvalitete', koji pokazuje datum do kojega hrana zadržava svoja
kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena.
Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen kao 'najbolje
upotrijebiti do' datumom, i nakon isteka toga roka još su neko vrijeme
sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr.
promjena arome, tvrdoće, teksture). 'Upotrijebiti
do' datum tzv. je 'datum sigurnosti', i nalazi se na hrani koja
je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka 'upotrijebiti
do' datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu
opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.
4. Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana
Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za
korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od
gotove hrane.
5. Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite
Podijelite ranije pripremljenu hranu u manje porcije kako bi ju po potrebi vadili iz hladnjaka ili zamrzivača. I ovdje vodite računa o sigurnosti hrane te u hladnjak ne stavljajte vruću hranu, a jednom odmrznutu hranu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja.
6. Poslužite manje količine hrane na tanjuru
Na taj se način smanjuju ostatci hrane na tanjurima, a podrazumijeva
se da si svatko može nadopuniti tanjur.
7. Budite inovativni i praktični – novi recepti
Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela za iduće obroke,
npr. hladne salate od pečenog mesa, okruglice od kruha, valjušci od
pire-krumpira,
krem juha od povrća itd., a korištenjem ostataka prethodnih obroka
skraćuje se vrijeme potrebno za pripremu.
8. Donirajte hranu
Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i
viškove hrane s potrebitima.
Smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači smanjiti
troškove za cijelo kućanstvo, ali pridonosi i osobnom osjećaju zadovoljstva jer
se hrana ne baca. Ministarstvo poljoprivrede poziva građane da sudjeluju u
ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane.
The holiday season is a time of giving and abundance, when large
quantities of food and drink are prepared and consumed. Unfortunately, we
rarely eat anything
we bought and prepared. Research shows that about 53%, and according to
some studies even 70% of the total amount of food thrown away is generated in
households. Therefore it is
Department of Agriculture
published some important tips to
reduce food waste in your household during the upcoming holidays.
1. Plan your grocery shopping
Design the menus in advance, and before you go shopping, check what
groceries you already have at home and prepare a list of groceries you need.
2. Buy sensibly, without creating
stocks you don’t need
We tend to change our minds about food needs if we see promotions and
discounts. This also means that we buy food that we do not need or that we buy
more than we really need.
3. Distinguish between food expiration dates ('best used by' and 'use by'
date)
'Best used to' date so-called. is the 'quality date', which indicates the
date until which the food retains its qualitative properties, if properly
stored.
Many food products whose shelf life is marked as 'best used by' date, and
after that period are still safe for some time, but there is a possibility of
somewhat reduced quality (eg changes in flavor, hardness, texture). 'Use up to'
the date of the so-called. is a ‘safety date’, and is found on food that is
perishable from a microbiological point of view. After the 'use by' date, food
becomes unsafe and can pose an immediate danger to human health and is not for
consumption.
4. Organize a refrigerator and pantry before the holidays
Properly stored food according to the manufacturer's instructions is safe
to use and stays fresh longer. Separate raw from finished food during storage
and preparation.
5. Store leftovers in the refrigerator or freeze
Divide previously prepared food into smaller portions to remove from the
refrigerator or freezer as needed. Here, too, take care of food safety and do
not put hot food in the refrigerator, and consume once thawed food within 24
hours of thawing.
6. Serve smaller amounts of food on a plate
In this way, leftover food on the plates is reduced, and it goes without
saying that everyone can refill their plate.
7. Be innovative and practical - new recipes
From the leftovers, interesting dishes can be prepared for the next meals,
such as cold roast salads, bread dumplings, mashed potato rolls,
cream of vegetable soup, etc., and using leftovers from previous meals
shortens the time required for preparation.
8. Donate food
Throughout the year, let us be socially sensitive and share groceries and surplus food with the needy.
Reducing the amount of food waste generated in the household means
reducing costs for the whole household, but it also contributes to a personal
sense of satisfaction because food is not thrown away. The Ministry of
Agriculture invites citizens to participate in achieving the goal of halving
food waste by 2030.
Primjedbe
Objavi komentar