Kako postati Zero Waste majstor u svojoj kuhinji

Blagdansko je vrijeme vrijeme darivanja i obilja, kada se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića. Nažalost, rijetko kada pojedemo sve što

smo kupili i pripremili. Istraživanja pokazuju da oko 53 %, a prema nekim studijama čak i 70 % ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima. Stoga je

Ministarstvo poljoprivrede

 objavilo nekoliko važnih savjeta kako bi tijekom predstojećih blagdana smanjili otpad od hrane u svom kućanstvu. 

1. Planirajte kupovinu namirnica 

Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego što krenete u kupovinu, provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje su vam potrebne.  

 2. Kupujte razumno, bez stvaranja zaliha koje vam nisu potrebne 

Skloni smo promijeniti svoje mišljenje o potrebama za hranom ako vidimo promocije i popuste. To utječe da kupujemo i hranu koja nam nije nužna ili da kupujemo veću količinu od one koja nam je zaista potrebna.   

3. Razlikujte označavanje roka trajanja hrane ('najbolje upotrijebiti do' i 'upotrijebiti do' datum) 

'Najbolje upotrijebiti do' datum tzv. je 'datum kvalitete', koji pokazuje datum do kojega hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena.

Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen kao 'najbolje upotrijebiti do' datumom, i nakon isteka toga roka još su neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture).  'Upotrijebiti do' datum tzv. je 'datum sigurnosti', i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka 'upotrijebiti do' datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.   

4. Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana 

Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane.    

5. Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite 

Podijelite ranije pripremljenu hranu u manje porcije kako bi ju po potrebi vadili iz hladnjaka ili zamrzivača. I ovdje vodite računa o sigurnosti hrane te u hladnjak ne stavljajte vruću hranu, a jednom odmrznutu hranu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja.   

6. Poslužite manje količine hrane na tanjuru 

Na taj se način smanjuju ostatci hrane na tanjurima, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. 

7. Budite inovativni i praktični – novi recepti 

Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela za iduće obroke, npr. hladne salate od pečenog mesa, okruglice od kruha, valjušci od pire-krumpira,

krem juha od povrća itd., a korištenjem ostataka prethodnih obroka skraćuje se vrijeme potrebno za pripremu.   

8. Donirajte hranu 

Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima.  

 

Smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači smanjiti troškove za cijelo kućanstvo, ali pridonosi i osobnom osjećaju zadovoljstva jer se hrana ne baca. Ministarstvo poljoprivrede poziva građane da sudjeluju u ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane.

 

The holiday season is a time of giving and abundance, when large quantities of food and drink are prepared and consumed. Unfortunately, we rarely eat anything

we bought and prepared. Research shows that about 53%, and according to some studies even 70% of the total amount of food thrown away is generated in households. Therefore it is

Department of Agriculture

 published some important tips to reduce food waste in your household during the upcoming holidays.

1. Plan your grocery shopping

Design the menus in advance, and before you go shopping, check what groceries you already have at home and prepare a list of groceries you need.

 2. Buy sensibly, without creating stocks you don’t need

We tend to change our minds about food needs if we see promotions and discounts. This also means that we buy food that we do not need or that we buy more than we really need.

3. Distinguish between food expiration dates ('best used by' and 'use by' date)

'Best used to' date so-called. is the 'quality date', which indicates the date until which the food retains its qualitative properties, if properly stored.

Many food products whose shelf life is marked as 'best used by' date, and after that period are still safe for some time, but there is a possibility of somewhat reduced quality (eg changes in flavor, hardness, texture). 'Use up to' the date of the so-called. is a ‘safety date’, and is found on food that is perishable from a microbiological point of view. After the 'use by' date, food becomes unsafe and can pose an immediate danger to human health and is not for consumption.

4. Organize a refrigerator and pantry before the holidays

Properly stored food according to the manufacturer's instructions is safe to use and stays fresh longer. Separate raw from finished food during storage and preparation.

5. Store leftovers in the refrigerator or freeze

Divide previously prepared food into smaller portions to remove from the refrigerator or freezer as needed. Here, too, take care of food safety and do not put hot food in the refrigerator, and consume once thawed food within 24 hours of thawing.

 

6. Serve smaller amounts of food on a plate

In this way, leftover food on the plates is reduced, and it goes without saying that everyone can refill their plate.

7. Be innovative and practical - new recipes

From the leftovers, interesting dishes can be prepared for the next meals, such as cold roast salads, bread dumplings, mashed potato rolls,

cream of vegetable soup, etc., and using leftovers from previous meals shortens the time required for preparation.

8. Donate food

Throughout the year, let us be socially sensitive and share groceries and surplus food with the needy.


Reducing the amount of food waste generated in the household means reducing costs for the whole household, but it also contributes to a personal sense of satisfaction because food is not thrown away. The Ministry of Agriculture invites citizens to participate in achieving the goal of halving food waste by 2030.



PPT - Kako postati Zero Waste majstor u svojoj kuhinji

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Meet volunteer Petra!

Khalilovo iskustvo- Rovinj